Zelf Yoghurt maken
Vroeger maakte men zelf yoghurt van rauwe melk. In heel veel landen is het nog steeds gebruikelijk.
Je maakt de yoghurt het liefst van rauwe melk, ja rauwe melk je leest het goed. Daar worden we best wel bang voor gemaakt maar vroeger was er alleen maar rauwe melk. Weet je dat rauwe melk al door Hippocrates werd voorgeschreven en al duizenden jaren bewezen effectief is tegen talloze ziektes en kwalen?
Wat zijn de voordelen van rauwe melk t.o.v. gepasteuriseerde melk?
*De mineralen calcium en fosfor, waarvan we weten dat deze nodig zijn voor een sterk gebit en sterke botten, zijn in rauwe melk veelvuldig aanwezig.
*Probiotische bacteriën zijn essentieel voor onze gezondheid en voor een goede spijsvertering. Vele zure melkproducten (o.a. karnemelk, kefir, kwark en yoghurt) zijn een uitstekende bron van deze ontgiftende en vitaminenscheppende bacteriën. Behalve dat zure melkproducten, waaronder yoghurt, een breed spectrum aan probiotische bacteriën bevatten, bevatten ze zeer goed opneembare vormen van calcium. Zure melkproducten bevatten tevens zeer weinig melksuiker, beter bekend als lactose.
Het grootste probleem verbonden aan pasteurisatie van melk is dat het merendeel van de calcium in rauwe melk onopneembaar wordt. Om de calcium in melk opneembaar te maken, hebben we het enzym fosfatase nodig, dat van nature aanwezig is in rauwe melk. Bij pasteurisatie op hoge temperatuur wordt de melk gewoonlijk tot boven de 70 graden Celsius verhit, waardoor fosfatase vernietigd wordt. Veel andere vitaminen gaan door pasteurisatie ook verloren, met name de o zo belangrijke vitamine C.
Omdat pasteurisatie de probiotische bacteriën in rauwe melk beschadigt, vinden ziekmakende organismen een gemakkelijke broedplaats in gepasteuriseerde melk. Wanneer probiotische organismen door pasteurisatie worden vernietigd, gaat dit ten koste van het eigen beschermingsmechanisme tegen gifstoffen in de melk. Hierdoor worden mensen ziek.
Mensen hebben vaak niet een melk intolerantie maar een intolerantie tegen pasteurisatie.
Overigens kunnen mensen, qua spijsvertering, vaak beter tegen yoghurt en kefir dan rauwe melk.
Maar dat heeft met de spijsvertering c.q. maagzuur te maken.
Werk met schone attributen, zoals glazen potten/flessen, pannen en lepels.
Grote glazen potten kun je hier kopen: glazen potten
Koop biologische volle yoghurt in de supermarkt, bij een boer of in de natuurwinkel.
Rauwe volle melk kun je vast wel ergens in je omgeving kopen, het liefst van grasgevoerde (biologische) koeien, geiten, schapen of paarden.
Werkwijze:
Je hebt nodig:
biologische volle yoghurt
rauwe melk
schone glazen potten/flessen
pan om de melk te warmen
lepel om te roeren
een dikke deken of een koelbox of een hooikist
koelkast
Doe onder in de pot/fles een laagje yoghurt van circa 2 cm.
Warm de rauwe melk op tot 40 graden, niet warmer want dan maak je de enzymen kapot die helpen bij de vertering van de melk.
Als de melk op temperatuur is doe dan de warme melk bij de yoghurt, roer het goed door en sluit de pot af met een deksel.
Zet nu de pot direct weg in bijvoorbeeld een dikke deken, een koelbox of een hooikist.
Het is belangrijk dat de yoghurt redelijk op temperatuur blijft, dus ook niet stiekum kijken of het ’al lukt’. :-)
Dit laat je 24 uur staan, dan zet je daarna de yoghurt nog 8 uur in de koelkast en voila, klaar is kees, uh, de yoghurt.
Een website die alles weet over zelf yogurt maken is yoghurt.nl
Als je nieuwe yoghurt gaat maken kun je als starter een beetje van je zelf gemaakte yoghurt nemen. Dat kun je ongeveer 10 keer doen, je merkt het vanzelf wel aan de dikte en structuur van de yoghurt.
Dit is iets wat je ook goed op reis kunt maken, een beetje yoghurt neem je mee en rauwe melk is er altijd wel ergens te koop.
Van deze lekkere zelfgemaakte yoghurt kun je weer heerlijke yoghurtsmoothies maken, maar dat is een volgend recept.
Even roeren voor gebruik en eet smakelijk.
Handig keukengerei nodig?
Zie hier alle informatie over de keukenmachine 1400 watt.
Volgens mij staat er toch duidelijk in het artikel dat verhitting boven de 40 graden zorgt voor problemen, o.a. calcium welke bij te hoge verhitting onopneembaar wordt, vitaminen welke verloren gaan, met name vitamine C en de probiotische bacterin in rauwe melk welke door t hoge verhitting beschadigt raken...
Gebruik goede yoghurt om te enten, en roer deze goed door maar pas als de melk is afgekoeld /of opgewarmd op 40 graden, meet dit secuur na! Het is heel belangrijk dat de yoghurt tijdens het "rijpingsproces" stil staat, niet bewogen wordt en niet trilt (bijv. op een wasmachine of vaatwasser staat) anders wordt je yoghurt te dun. Het is minstens 2 weken te bewaren in de koelkast; doe de yoghurt dus meteen in schone potten zoals je zou wecken met jam of groenten (dichtklemmen). evt het "water"wat erop komt weggieten net voor gebruik en even doorroeren.
De rauwe melk hoef je niet helemaal te koken. Tot 72 graden verwarmen gedurende 15 seconden is ook goed. Dan is de melk gepasteuriseerde dan terug koelen tot 40 graden. 4 eetlepels volle yoghurt toevoegen en dan moet de temperatuur 24 uur 40 graden blijven ongeveer. De melkzuurvergisting verloopt dan optimaal. Het beste resultaat had ik door het mengsel in een thermoskan te schenken (met brede opening). Mijn ervaring is dat het altijd wel wat dunner blijft dan gekochte yoghurt. Succes. En we horen graag of het nu beter lukt. Anders zou je ook een gekochte yoghurtcultuur kunnen kopen. Maar met gewone yoghurt is het wel zo goedkoop.
ik haal rauwe melk van de boer,ik kook de melk en laat het afkoelen tot 45 graden en voeg er yogurt toe. 24 uren onder een deken,maar is het nog niet dik zoals het hoort,maar het is ook nog erg zuur. nu vraag ik om raad,hoe kan dat allemaal,wat doe ik niet goed
Heeft u ook een tip voor rauwe geitenmelk kwark?
lijkt me leuk om eens te proberen! :D groetjes Guusje
Leuk dat het ook op deze manier kan... ik herinner me dat mijn moeder vroeger daar een soort van plantjes voor had, die er uit zagen als kleine bloemkooltjes. Hoe ze daaraan kwam weet ik niet. Ken je die ook Lia? Groetjes Puck
Kun je biologische melk ook gebruiken om yoghurt te maken?