checkmark

Zondag voor 17:00 besteld = Maandag in huis!

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Wil je een stressvrije kerst? Dit zijn tips van een chef die je wilt weten!

Wil je een stressvrije kerst? Dit zijn tips van een chef die je wilt weten!

Wil je een stressvrije kerst? Dit zijn tips van een chef die je wilt weten! Wil je een stressvrije kerst? Dit zijn tips van een chef die je wilt weten!

Iedereen neemt het zich weer voor; dit jaar geen stress tijdens kerst! Maar wanneer je de dankbare taak op je hebt genomen om het kerstdiner te verzorgen, dan valt dat plan vaak al snel in duigen. Zeker wanneer je de lat voor jezelf hoog legt én je een paar kieskeurige gasten over de vloer krijgt. En laten we eerlijk zijn, die laatste categorie wordt steeds omvangrijker. Steeds meer mensen hebben bepaalde voedingsmiddelen die ze liever niet eten, en ook met het oog op duurzaamheid doen mensen bepaalde producten in de ban. Prima natuurlijk, totdat je een gezelschap aan tafel hebt waarbij je met iedereen rekening moet houden. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Hoe een chef dit aanpakt? Lees snel verder. 

Een goede voorbereiding 


Allereerst is het goed om een grondige voorbereiding te doen. Inventariseer of er dieetwensen zijn, en houd daar dus ook daadwerkelijk rekening mee. Niets zo vervelend voor een gast als wanneer er bij nader inzien tóch geen vega optie aanwezig is, ondanks dat er wel naar gevraagd is. Vervolgens is het slim om alvast na te gaan denken over het menu, zodat dit niet pas in een laat stadium in de supermarkt hoeft. De truc die chefs vaak gebruiken is een simpel en koud voorgerecht te kiezen. Koude voorgerechten met kerst zijn er volop. Van een koude gazpacho tot een feestelijke carpaccio, er is van alles te verzinnen en zeker niet ingewikkeld. Het fijne aan koude voorgerechten is dat je ze vooraf al helemaal kunt klaarmaken, waardoor je tijdens het voorgerecht alvast met het hoofdgerecht kunt beginnen. Scheelt je op het moment zelf heel veel stress! 

Er valt wat te kiezen 


Wanneer het dan om het hoofdgerecht gaat is het slim om niet meer voor klassieke gangen te gaan, maar na het algemene en koude voorgerecht gewoon de tafel te vullen met allerlei lekkers. Van een frisse salade, kleine mini quiches tot een ratatouille. Mensen kunnen zelf kiezen wat en hoeveel ze nemen, waardoor jij niet gebonden bent aan een menu waarbij iedereen zijn of haar dieetvoorkeuren in zijn meegenomen. Je zult merken dat dit zorgt voor een losse sfeer waarbij iedereen zijn eigen menu samenstelt. Zorg er wel voor dat de smaken een beetje met elkaar overeen komen, dus kies bijvoorbeeld een bepaalde streek of thema. Bij het thema Hollands ga je voor gehaktballetjes, boerenkoolsalade en spruitjes uit de oven. Maar bij een mediterraans thema ga je voor olijven, kazen en gegrilde paprika’s. Je kunt er alle kanten mee op, maar zorg voor een balans tussen vlees en vegetarisch, en warme en koude gerechten.  
Kortom, maak het je dit keer niet te moeilijk en zorg ervoor dat je een strategisch menu hebt. Een koud voorgerecht tover je zo op tafel want kun je vooraf bereiden en ondertussen kun jij starten met het vullen van een tafel vol lekkers. En het dessert? Wellicht kun je één van de gasten vragen daar de verantwoordelijkheid voor te nemen, want dan heb jij natuurlijk al genoeg werk verricht en mag je ook wel even achterover leunen!
    20-11-2024 19:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2025 Kitchen&More - All Rights Reserved