Tajine

Met een tajine kun je heerlijke stoofgerechten maken, zowel in de oven als op uw kookplaat. Veelal worden er kip- of lamsgerechten gemaakt in de tajine, tezamen met veel groenten. De taijne werkt het beste met vocht, dus bijvoorbeeld bouillon of wijn. Door de tajine te vullen met de ingrediënten en het vocht, gaart het gemakkelijk door de hermetisch afgesloten tajine. Het vocht zal verdampen zodra de tajine heet wordt en dit condenseert weer via de kegelvormige deksel, het vocht loopt dan weer terug in de pan waardoor het gerecht heerlijk sappig blijft en niet uitdroogt.
Er zijn meerdere soorten tajines, om te beginnen ongeglazuurde en geglazuurde. Wij raden aan om geglazuurde tajines te gebruiken tijdens het koken, ze zijn minder fragiel en voedselveilig. Verstandig is wel om de tajine altijd even in te koken (weken in water), dit staat ook in de meeste gebruiksaanwijzingen. De geglazuurde tajines kunnen eigenlijk altijd in de oven. De sterkere tajines kunnen ook op gas, deze zijn fireproof. Bijvoorbeeld Emile Henry tajines. Wel raden we een vlamverdeler aan.
Tegenwoordig hebben veel keukens al een inductie plaat en stappen veel mensen over op inductie. Op inductie kan een adapter plaat worden gebruikt, let wel op dat de warmte eerst door de inductie adapter heen moet en daarna nog de tajine in gaat, het opwarmen en garen kan dus langer duren. Er zijn ook speciale inductie tajines, wij hebben meerdere: een inductie tajine van 25 cm en een inductie tajine van 30 cm. Deze hebben beide een gietijzer schaal/onderkant, waardoor ze gebruikt kunnen worden op alle warmtebronnen, inclusief inductie. Dit geldt ook voor de 1850 tajine van Emile Henry. De RVS tajine van Rösle kan ook op inductie, dit is de moderne variant.
Vragen of advies nodig over de tajine of het gebruik ervan? Neem gerust contact met ons op!
Geen reacties gevonden.