Tagine informatie

Tagine kopen
Een tagine is een Marokkaanse ovenschaal met een typerende deksel. Vaak is een tagine mooi bewerkt of heeft het een bijzondere glazuurlaag waardoor hij er ook prachtig uit ziet. Een tajine gebruik je overigens niet alleen voor Noor-Afrikaanse gerechten, je kunt er ook prima andere ovenschotels en stoofschotels in bereiden. Het deksel met die kenmerkende tuit zorgt er voor dat het resultaat altijd goed zal zijn.
Mooie Tagine
Een tajine bestaat uit een grote dikke aardewerken schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig of bolvormig deksel. De meeste tajine zijn geglazuurd, maar dit hoeft niet. Sommige tajines zijn beschilderd, deze zijn dan meer ter decoratie of om in op te dienen in plaats van in te koken.
Voordat een ongeglazuurde tajine gebruikt kan worden moet hij eerst 24 uur gevuld worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat de tajine bij het eerste gebruik barst. Bij een geglazuurde tajine is dit dus niet nodig. Vroeger was die glazuur nog wel eens loodhoudend, maar tegenwoordig zijn de tajines loodvrij of van gietijzer, zodat je dit nadeel niet meer hebt. Aardewerken tajines kunnen niet op inductie omdat ze niet de magnetische klik kunnen maken.
Koken met de Tagine
De tagine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt, waardoor je er lang mee kookt. Bij het koken slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt daar af en loopt weer terug de pan in. Hierin lijkt het dus op een braadpan. Het is aan te raden om een sudderplaatje te gebruiken zodat de hitte nog beter verdeeld wordt onder de tajine.
In Marokko wordt de tajine vooral gebruikt voor stoofpotten van vlees, vis of groenten, samen met diverse specerijen waaronder het bekende ras el hanout mengsel, uien, peulvruchten en/ of aardappelen. Traditionele gerechten zijn lamsvlees met dadels of andere zoete vruchten, kip met olijven en ingemaakte citroen en gehaktballetjes in tomatensaus. Klik hier voor een lekker recept met een tajine.
Het hebben van een tajine is dus best de moeite waard. Naast dat je er heerlijke stoofschotels in kunt maken, ziet het er ook erg mooi uit op de eettafel!
Ik wou graag wat het verschil is tussen een konische en een bolvormige is. En welke dat ik dan het beste kan kopen . En ik wou graag weten welke diameter ik moet hebbeb voor 8 personen . Met vriendelijke groet henkjan voskamp