Informatie over Snijplanken

Snijplanken in de keuken
Wanneer je veel in de keuken bezig bent, zul je zien dat bij heel veel klusjes wel een snijplank nodig hebt. Maar veel verder dan formaat en materiaal zullen je gedachten over dit huishouditem niet gaan, denken wij. Toch is een snijplank van essentieel belang, omdat het je aanrecht schoon en hygiënisch houdt omdat je anders je kip en ui direct op je werkblad zou snijden!
Qua vorm maakt het niet veel uit wat voor snijplank je kiest. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat met een gat er in, andere hebben een gat voor als handvat geïntegreerd in het ontwerp. Hiermee kun je een snijplank makkelijk oppakken en verplaatsen en de gesneden ingrediënten direct in een pan deponeren. Maar dit gat kun je ook gebruiken om de snijplank na het reinigen op te hangen zodat het goed kan drogen.
Gekleurde Snijplanken volgens het HACCP-protocol
Wat je vaak ziet zijn gekleurde snijplanken. Ziet er leuk uit, maar wat is daar eigenlijk de meerwaarde van? In professionele keukens, zoals in een restaurant of in tehuizen, worden gekleurde snijplanken gebruikt van kunststof. De kleur geeft dan aan waar de plank voor gebruikt mag worden. Deze kleuren staan vast in de HACCP-normen:Rood voor rauw vlees
Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren
Groen voor groenten en fruit
Geel voor gevogelte
Bruin voor gebraden vlees en worst
Wit voor brood en kaas
Het idee van dit systeem en hoe je het gebruikt is om kruisbesmetting en -verontreiniging te voorkomen. Door altijd rood voor rauw vlees te gebruiken en niet voor iets anders voorkom je dat je per ongeluk je boterhammetje met kaas smeert op een plank waar je eerder die dag de kip voor het avondeten op hebt gesneden.
Houten Snijplanken
Houten snijplanken zijn ook erg populair omdat ze er mooi uitzien en een eye-catcher in de keuken kunnen zijn. Er werd gesuggereerd dat houten snijplanken minder hygiënisch zouden zijn dan kunststof, maar het tegendeel blijkt waar. Hout blijkt in meer of mindere mate antibacteriële eigenschappen te hebben waardoor het in sommige gevallen juist hygiënischer is dan kunststof. Hout met een zeer dichte structuur zoals bamboe, neemt bovendien niet snel geurtjes op.Om te voorkomen dat messen snel bot worden op een snijplank, kies je voor een snijplank van een materiaal dat zachter is dan het mes. Glazen en marmeren snijplanken zijn daarom ongeschikt. Hout, rubberboomhout, bamboe en kunststof zijn prima keuzes voor een snijplank waarop je je messen niet stuk zult snijden.
Dus kies je een nieuwe snijplank? Dan weet je nu het hoe en waarom van de keuze die je hebt!
Geen reacties gevonden.