Handige tips voor het gebruik van chocolade als decoratie

Chocolade is bij de meeste mensen erg geliefd, door de zoete en rijke smaak van chocolade is bijna iedereen dol op dit product. Daarnaast is het ook nog eens een veelzijdig en heerlijk ingrediënt dat je baksels en toetjes naar een hoger niveau kan tillen. Of je nu een verjaardagstaart, een feestelijke cake, of een eenvoudig dessert wilt opleuken, chocolade versiering is altijd een goed idee. Hieronder lees je enkele handige tips en technieken om chocolade te gebruiken voor decoratie.
Chocolade tempereren
Voordat je begint met het maken van chocolade decoraties, is het belangrijk om te weten hoe je chocolade moet tempereren. Het voordeel van getempereerde chocolade is de mooie glans, de chocolade krijgt een knapperige textuur en daarnaast smelt het niet zo snel in je handen. Er zijn meerdere manieren om chocolade te tempereren, hieronder lees je een eenvoudige methode die iedereen kan.
Wat heb je nodig?
- Fijngesneden pure, melk of witte chocolade
- Hittebestendige kom voor de magnetron
- Magnetron
Houd 1/10 van de chocolade apart en snijd deze in kleine stukjes. Zet de stukjes vervolgens in de koelkast. Hak de rest van de chocolade in grove stukken en doe deze in een grote kom die in de magnetron kan. Verwarm de gehakte chocolade in de magnetron. Doe dit in korte intervallen van 15 tot 20 seconden en roer tussendoor goed om te voorkomen dat de chocolade verbrandt. Als de chocolade volledig gesmolten en glad is, voeg je de koude chocoladestukjes toe om het mengsel af te koelen. Roer goed door totdat ook deze stukjes volledig gesmolten zijn.
Wil je weten of de chocolade goed getempteerd is, doop dan een een koud mes of spatel in de warme chocolade en laat deze enkele minuten liggen. Als de chocolade gelijkmatig stolt en een glanzende afwerking krijgt zonder dof te worden, is het tempereren geslaagd!
Na het tempereren van de chocolade kun je met allerlei technieken mooie chocolade versieringen maken. Hieronder lees je een aantal voorbeelden.
Maak chocolade krullen
Chocolade krullen zijn perfect voor het decoreren van cupcakes en desserts. Om krullen te maken, smeer je gesmolten chocolade dun uit op een glad oppervlak zoals een marmeren plaat of een omgekeerde bakplaat. Laat het net genoeg uitharden zodat het nog een beetje flexibel is en gebruik een schraper of een groot mes om krullen mee te maken.
Maak vormen met chocolade
Om vormen te maken met chocolade kun je gebruik maken van siliconen mallen. Hier kun je de getempereerde chocolade in gieten en vervolgens laat je deze opstijven. Zo heb je in een handomdraai allerlei leuke chocolade figuurtjes en deze zijn perfect om een toetje of een taart mee te decoreren.
Maak chocolade blaadjes
Ook een erg leuke en creatieve manier om met chocolade mooie decoratie te maken is door gebruik te maken van echte blaadjes. Zorg wel dat de bloemen of blaadjes die je gebruikt veilig zijn voor consumptie. Kies bijvoorbeeld voor rozenbladeren, was deze goed en droog ze daarna goed af. Bestrijk vervolgens de achterkant van de bladeren met gesmolten chocolade en laat ze opstijven. Trek vervolgens voorzichtig het echte blad weg, zodat je een chocoladeblad overhoudt. Leg vervolgens de chocoladeblaadjes bijvoorbeeld op een taart of toetje voor een stijlvolle uitstraling.
Zoals je hebt kunnen lezen is chocolade een heerlijk en veelzijdig ingrediënt die je baksels en toetjes kan verfraaien en daarnaast is chocolade ook nog eens heel erg lekker!
Geen reacties gevonden.