Glutenvrij de dag door: inspiratie voor ontbijt, lunch en avondeten

Glutenvrij de dag door: inspiratie voor ontbijt, lunch en avondeten
Als je een glutenintolerantie hebt, overgevoelig bent voor gluten of om een andere reden glutenvrij wilt eten, is het vaak even zoeken naar geschikte voedingsmiddelen. Als je dan eenmaal een aantal glutenvrije producten en recepten hebt gevonden, blijf je vaak dezelfde veilige keuzes maken en bestaat de kans dat je maaltijden wel erg eentonig worden. Een keer ontbijten met een pap van teff in plaats van je vaste glutenvrije cracker, of de standaard rijst een keer inwisselen voor soba noedels zorgt al voor meer variatie in je dagelijkse eetpatroon. Lees vooral verder als je ook een beetje vastgeroest bent in je glutenvrije keuzes en wel wat inspiratie kunt gebruiken
Ontbijt
Voor de meeste mensen is het belangrijk dat het ontbijt snel, praktisch en voedzaam is. Op een vrije zondag wordt er misschien nog wel eens uitgepakt met iets extra’s, maar veelal komt het toch vaak neer op brood, crackers of muesli. Lastig als je glutenvrij wilt eten, want juist deze producten bevatten vaak glutenhoudende granen. Grote kans dat je dan ook vaak naar een makkelijke glutenvrije cracker of boterham zult grijpen. Dit is natuurlijk een prima optie, maar soms wil je ook eens iets anders. Experimenteer dan bijvoorbeeld een keer met een glutenvrije graansoort, zoals teff. Deze ontbijtgranen kun je op dezelfde manier met zuivel verwerken als de bekendere havermout of Brinta en vervolgens naar hartenlust combineren. Voeg aan je teffpap bijvoorbeeld banaan, pure chocolade en walnoten toe of wat dacht je van de variant met blauwe bessen, anijs en kaneel?Lunch
Als je voor de lunch wel bent uitgekeken op je glutenvrije boterham en je qua alternatieven een beetje blijft steken op de voor de hand liggende salade, probeer dan eens te variëren met eiergerechten. Ei is voedzaam, rijk aan eiwit en heeft een neutrale smaak, waardoor je het zeer gevarieerd kunt gebruiken als basis voor je (lunch)gerechten. Vooral de boerenomelet leent zich goed en biedt meer opties dan de bekende variant met groenten als prei, paprika en champignons. Zo kun je extra smaakmakers toevoegen zoals feta, pancetta en olijven of er met bonen, tomaat, jalapeños en koriander bijvoorbeeld een Mexicaanse twist aan geven.Avondeten
Het diner is wellicht de maaltijd die de minste uitdaging geeft voor glutenvrije eters, omdat over het algemeen graanproducten überhaupt al minder vaak de basis vormen voor het avondmaal. Aardappelen, rijst, groente, vlees en vis passen allemaal in een glutenvrij dieet, alleen pasta en noedels vallen vaak af vanwege de tarwe die ze bezitten. Daarom kan het voor de afwisseling leuk zijn om eens te kijken naar graanvrije noedels, zoals soba noedels. Traditionele soba noedels zijn gemaakt van 100% boekweitmeel en daarom een verantwoorde keuze binnen een glutenvrij dieet. Ze bieden veel mogelijkheden tot variëren met verschillende groentes, vlees, vis en zeevruchten. Eenmaal bereid kunnen ze ook koud worden gegeten en ze zijn daarom ook nog eens geschikt om mee te nemen. Kortom, genoeg makkelijke manieren om je glutenvrije maaltijden gevarieerd te houden!Geen reacties gevonden.