checkmark

Zondag voor 17:00 besteld = Maandag in huis!

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Gebaksbordje informatie

Gebaksbordje informatie

Gebaksbordje informatie

Gebaksbordjes


Gebak is al eeuwenoud, maar eigenlijk pas sinds dat suiker stukken goedkoper werd na de Tweede Wereldoorlog veel meer iets voor het gewone volk. Gebak of banket vindt zijn oorsprong in de Arabische keuken waar het beroep ‘suikerbakker’ bestond, een soort voorloper van de banketbakker. De zoete hapjes die toen werden gemaakt, bijvoorbeeld marsepein en Turks fruit, vielen bij veel mensen in de smaak. Deze lekkernijen werden koeken genoemd en kenmerkten zich door het verfijndere bakwerk en de dure ingrediënten die ervoor werden gebruikt: honing, noten, kaas of gedroogde vruchten. Maar zelfs in oude Griekse toneelstukken werd al gesproken over taart en pastei.

Gebak waait over


Ontdekkingsreizigers namen dit lekkers mee terug naar het thuisfront waar het (uiteraard) enthousiast ontvangen werd. Lokale bakkers gingen hiermee aan de slag en er werd volop geëxperimenteerd met soorten baksels. Zo ontstonden nieuwe baktechnieken en soorten gebak. Met name toen men eieren ging splitsen en ontdekte dat je eiwit en eigeel beiden kunt opkloppen en gebruiken voor uniek gebak, ging het hard. Dit gebeurde rond 1800. Bischuitbeslag (eiwit) en boterdeeg (eigeel) werd uitgevonden en hiermee nam de variëteit aan baksels enorm toe.

Hoewel gebak dus nog lang voorbehouden bleef aan de hogere klassen en elite, zakte het langzaamaan ook door naar de lagere en minder breed toebedeelde bevolkingslagen. Uiteindelijk is gebak en banket mainstream geworden en is er ontzettend veel verschillende soorten gebak te krijgen.

De functie van Gebaksbordjes


Met dat gebak verfijnder werd, kwam ook de vraag naar een mooie manier om dit te presenteren. Gebaksbordjes bleken hierin cruciaal en pottenbakkers streden er om wie de mooiste en meest delicate gebaksbordjes kon produceren. Gebaksbordjes werden een standaard onderdeel van een uitgebreid en vaak zeer ornaat servies. Veel van die serviezen zijn nog in diverse musea en kastelen te bewonderen!

Tegenwoordig zijn gebaksbordjes vooral heel functioneel en moeten ze in de vaatwasser en tegen een stootje kunnen. Toch is het nog altijd erg leuk om een mooie verzameling bijzondere gebaksbordjes in huis te hebben. Want laten we wel wezen, een lekker taartje op een mooi schoteltje, dat is toch al een feestje op zich?
 

 
    22-12-2020 12:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2025 Kitchen&More - All Rights Reserved