checkmark

Zondag voor 17:00 besteld = Maandag in huis!

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / Een kapot keukenapparaat: wat kun je doen?

Een kapot keukenapparaat: wat kun je doen?

Een kapot keukenapparaat: wat kun je doen?

Een kapot keukenapparaat: wat kun je doen?

Keukenapparatuur zoals een dure keukenmachine of een high-end espressoapparaat is meer dan alleen een hulpmiddel: het is vaak ook het pronkstuk in je keuken. Maar wat gebeurt er als iets kapotgaat? Hoe zit het met garantie en heb je iets aan de verzekering? Hieronder lees je een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Veelvoorkomende manieren waarop apparaten stuk gaan

Hoewel de meeste keukenapparaten vaak degelijk gemaakt zijn, zijn er altijd risico’s die schade kunnen veroorzaken. Dit zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Een niet goed ontkalkt apparaat of een defect in het apparaat zelf kan waterschade veroorzaken. Apparaten zijn vaak complexer en hebben gespecialiseerde onderdelen die duurder zijn om te vervangen.
  • Kortsluiting of spanningspieken kunnen je apparatuur beschadigen. Voor high-end apparatuur die vaak gevoeliger is voor elektrische fluctuaties kunnen de reparatiekosten snel oplopen.
  • Een koffieapparaat of keukenmachine wordt vaak dagelijks gebruikt. Een ongelukje zoals het omstoten van een apparaat kan voor serieuze schade zorgen.
  • In geval van inbraak kunnen dure apparaten een doelwit zijn. Vooral als ze draagbaar zijn.

Stel, je hebt een professionele espressomachine in je keuken, die door een stroomstoring defect raakt. Zonder de juiste dekking zouden de kosten voor vervanging of reparatie volledig voor eigen rekening komen. Bovendien ben je dan je favoriete apparaat een tijdje kwijt.

Tip 1: Kijk of je nog garantie hebt

Keukenapparatuur wordt vaak geleverd met een standaard fabrieksgarantie van 1 tot 2 jaar, die beschermt tegen fabricagefouten en andere gebreken. Sommige high-end merken bieden langere of uitgebreide garanties die extra zekerheid geven bij intensief gebruik.

In Nederland geldt ook een wettelijke garantie: dit betekent dat je, afhankelijk van de levensduur die je redelijkerwijs mag verwachten, bij gebreken soms recht hebt op reparatie of vervanging buiten de fabrieksgarantie.

Bij defecten buiten de fabrieksgarantieperiode kan de verkoper op basis van redelijke levensduur nog steeds aansprakelijk zijn voor (gedeeltelijke) reparatie of vervanging. Voor luxe apparaten betekent dit vaak dat je meer bescherming hebt dan de standaard garantie.

Tip 2: Kijk of je inboedelverzekering de schade dekt

Wist je dat je in sommige gevallen ook terecht kunt bij je inboedelverzekering? Een standaard inboedelverzekering dekt vaak een groot deel van je bezittingen tegen schade door brand, water, en diefstal. Controleer of je inboedelverzekering een aparte dekking biedt voor keukenapparatuur of vraag naar een mogelijkheid om de dekking te verhogen.

Hier moet je op letten:

  • Standaardpolissen hebben limieten per item of voor de gehele inboedel. Voor dure apparaten kunnen deze limieten ontoereikend zijn.
  • Sommige verzekeraars bieden aanvullende dekkingen specifiek voor elektronica of luxe apparatuur. Dit kan handig zijn als je keukenapparatuur ver boven de standaard dekking uitstijgt.
  • Schade door stroomstoringen of waterschade wordt vaak gedekt, maar het is verstandig om dit in de polis na te kijken. Sommige verzekeraars hebben specifieke voorwaarden voor deze gebeurtenissen.

Weet jij eigenlijk wat je huidige verzekering precies dekt? Of wil je kijken of je geld kunt besparen of een betere dekking kunt vinden voor hetzelfde geld? Bij Alpina vergelijk je verschillende inboedelverzekeringen zodat je kunt zien welke verzekering het beste bij jouw situatie past.

Verschil garantie en verzekering

Het verschil tussen garantie en verzekering is belangrijk. Garantie dekt alleen defecten van het apparaat zelf, terwijl een inboedelverzekering kan beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen zoals waterschade, stroomstoringen of diefstal. Voor dure apparaten biedt een inboedelverzekering dus extra gemoedsrust, aangezien deze risico’s de fabrieksgarantie vaak overstijgen.

Heb je veel keukenapparatuur in huis?

Ben je een hobbychef of vind je het leuk om te bakken. Dan kan het zijn dat je meerdere apparaten in huis hebt. Het kan dan verstandig zijn om een inventaris te maken. Schrijf op wat je allemaal in huis hebt qua apparatuur en bewaar de bonnetjes goed.

Mocht er namelijk wat gebeuren met je keukenapparaten, dan heb je een goed overzicht van wat je in huis hebt. Doordat je al deze informatie met ze kan delen, kun je ook gemakkelijker een vergoeding krijgen.

En is iets echt stuk? Dan kan je altijd nog kijken naar een vervangend keukenapparaat.

    28-11-2024 19:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2025 Kitchen&More - All Rights Reserved