Dit zijn de beste stukken vlees van het rund

Dit zijn de beste stukken vlees van het rund
Rundvlees is een overkoepelende term voor alle stukken vlees die afkomstig zijn van het rund. Dat zijn er nogal wat, en voor de leek kan het moeilijk zijn om daar wegwijs in te worden. Hoe weet je of je een goed stuk vlees hebt of niet? De beste stukken rundvlees worden vaak beoordeeld op malsheid en smaak, maar ook op zaken zoals vetverdeling (marmering) en veelzijdigheid. We zetten de beste stukken vlees van het rund op een rijtje voor je, zodat je weet je waar je naar moet zoeken.
Ossenhaas (tenderloin)
We beginnen met wat gezien wordt als het meest luxe stukje vlees van het rund, namelijk de ossenhaas, afkomstig van de rug van het dier. Dit is dan ook het het meest malse stuk vlees van het rund, en is vrijwel vrij van vet of bindweefsel. Afhankelijk van de snit kan er een biefstuk, tournedos of chateaubriand van gemaakt worden. Door de boterzachte textuur is de ossenhaas dé ultieme keuze voor luxe gerechten en het juiste stukje vlees als je jezelf echt wilt verwennen.Ribeye
Zeer populair is ook de ribeye, eveneens afkomstig van de rugdelen van het rund. Als je houdt van smaakvol vlees met een mooie textuur, dan is de ribeye is een uitstekende keuze. Het betreft gemarmerd vlees met een vetkern die zorgt voor sappigheid en een intense smaak. De ribeye is meteen ook een veelzijdig stukje vlees, omdat het zich leent voor grillen, bakken én barbecueën. Een ribeye op het bot noemt men overigens een côte de boeuf. Die is dankzij het bot nog een stukje sappiger en luxer.Entrecote (sirloin)
De entrecote is ook afkomstig van de rug. Dit stuk levert mager vlees op met een dun randje vet, maar dat vet smelt tijdens de bereiding van de entrecote. Die bereiding kan overigens op twee manieren: door het snel te bakken of door de entrecote te grillen. Wat de entrecote populair maakt, is het feit dat het een goede balans biedt tussen malsheid en smaak.T-bone Steak
Kun je niet goed kiezen tussen de ossenhaas en de entrecote? Dat hoeft ook niet! Er is namelijk ook nog de t-bone steak, en dat is letterlijk een stuk van beide, gescheiden door een bot. Het is dan ook niet verrassend dat ook de t-bone steak een favoriet is, want het biedt twee premium stukken vlees in één. Ook de t-bone steak leent zich voor grillen en bakken.Kogelbiefstuk
Zeer bekend en populair is natuurlijk ook de kogel biefstuk, afkomstig van de dikke lende. Voor een stukje vlees van hoge kwaliteit dat dankzij de fijne spiervezels extra mals is, is het zelfs ook relatief betaalbaar. Je kunt een kogelbiefstuk (snel) bakken, maar je kunt hem ook grillen. De smaak van de kogelbiefstuk is subtiel te noemen en de textuur zacht.Staartstuk (picanha)
Bij veel Nederlanders is er waarschijnlijk niet veel herkenning als we het over de picanha hebben. Dit is het staartstuk, een driehoekig stuk vlees met een vetkap die voor smaak en sappigheid zorgt. Je zou de picanha een smaakbom kunnen noemen en dankzij zijn stevige textuur is hij geliefd bij de fans van barbecue. In Zuid-Amerika is dit een zeer geliefd stuk vlees. Het leent zich overigens ook voor slow cooking.Runderrib (short ribs)
Short ribs zijn ook een favoriet voor zowel slow cooking als barbecue. Het is sappig, vet vlees rond ribben dat bij langzame bereiding uit elkaar valt. Het heeft een intense smaak en zachtheid na lang garen. Short ribs zijn overigens niet hetzelfde als spare ribs. Die komen van de rug, terwijl short ribs van de buik komen. Aan spare ribs zit minder vlees.Rosbief
Een eervolle vermelding is er voor rosbief, afkomstig van de achterkant van het rund. Rosbief is mager en mals met een subtiele smaakt. Het leent zich voor braden, maar is vooral ook bekend in de vorm van dunne plakken als koud vlees. Rosbief is in het bijzonder geschikt voor elegante en lichte gerechten.Wat je nodig hebt, hangt dus af van je wensen. Hoe smaakvol moet het zijn? Wat voor textuur zoek je? Voor welke bereidingswijze zoek je het? Het is in ieder geval belangrijk om te beseffen dat ieder verschillende stuk rundvlees zijn eigen eigenschappen en bereidingswijze heeft en dat je dus moet weten wat je kiest. De verkeerde keuze is snel gemaakt als je niet weet wat de verschillende benamingen inhouden. Hopelijk heeft dit artikel er aan bijgedragen dat dit jou niet meer hoeft te overkomen.
Geen reacties gevonden.