Zoete Braziliaanse hapjes

Toen ik daar woonde en werkte in een pousada, draaide ik ook wel eens diensten als nachtwacht. Zo rond een uur of drie in de nacht, kreeg ik wel eens een dipje en maakte dan altijd een bananen-tosti met kaneel. Hmmm, lekker krokant brood met die zachte, geurige vulling. Supersimpel om te maken en om je vingers er bij op te eten. Is op elk moment van de dag lekker.
In het dorp had je een ‘kilo’-restaurant, waar je een buffet had en aan het einde je bord moest laten wegen en je dus per gewicht betaalde in plaats van per gerecht. Erg grappig. En ik verbaasde me daar over de ruime keuze desserts, waar ik eigenlijk niet zo bij stil stond, dat de Braziliaanse keuken zo ‘zoet’ was. Van de sinaasappel-chocolade taart droom ik nog wel eens van.. In dit recept staan ze in cupcake vorm en zijn gebaseerd op de jaffa cakes. En omdat ik toch bezig was met het cupcake-blik, ben ik gaan experimenteren met wat exotische vullingen. O.a met kokos, limoen, tropische gedroogde vruchten en gember. Geurig en smaakvol, leuk om met kinderen te maken en ideaal om uit de delen!
Veel plezier met het bereiden!
Wat heb je nodig!? (de hartige hapjes staan in een ander recept!)
Voor de zoete hapjes
- Bananen
- Kaneel
- Brood voor tosti (hoeft niet perse wit te zijn)
- Cupcakeblik en/of (siliconen)cups
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 200 gram (zachte) boter
- 60 gram suiker
- Geraspte sinaasappelschil
- Kopje Kokosmelk
- Kokosrasp of schilfers
- Tropische vruchtenmix, gedroogd of vers
- Geraspte limoenschil of gember
- Sinaasappeljam (als je veel tijd hebt, maak je dat ook nog zelf, of anders uit een potje)
- Chocolade (ik hou van puur, combineert ook goed met de sinaasappelsmaak, maar als je meer van butterscotch, melk of wit houdt, kan ook)
Bereiding
Wat betreft de bananentosti is geen lange uitleg nodig…halveer de bananen in de lengte en snij ze zo dat ze op je boterham passen. Dat gaat een stuk sneller dan in kleine plakjes/schijfjes. Bestrooi met kaneel naar wens. Als je een zoetekauw bent ook suiker, of besmeer de andere helft van de boterham met chocoladepasta of speculoos. Roosteren maar en lekker meteen opeten!
De sinaasappel-chocolade cakejes zijn wat bewerkelijker, maar niet moeilijk en duurt niet lang.
Mix de boter, suiker, eieren, bloem, geraspte sinaasappelschil en kokosmelk tot een romig beslag. Dit beslag gebruik je ook meteen voor de tropische vruchtencakejes! Warm de oven voor op 180 graden celsius.
Vul de papieren of siliconen cupcake-vormpjes met de vulling tot net onder de rand. Maak zelf een verdeling in hoeveel je er wil met sinaasappelvulling, tropische vruchtjes, kokos, limoenschil of gember. Bak ze ongeveer in 20-25 minuten bruin in het midden van de oven. Laat enigszins afkoelen voor dat je de gesmolten chocolade er op doet
Smelt de chocolade au bain-marie en laat het niet koken. Giet het voorzichtig over de sinaasappel-cupcakes als ze nog in het blik of vormpje zitten. Laat verder afkoelen voordat je de vorm verwijderd. Als ik een grote taart zou gaan maken, zou ik gaan voor een mooie glans op de chocolade. Maar dat is een precies werkje waarbij je o.a de chocolade moet tempereren. Dit komt een ander keertje aan bod. De tweede helft van de voetbalwedstrijd is begonnen en Brazilië staat met 1-0 voor, dus ik hou even pauze.
De hartige hapjes staan in een volgend recept… o.a empanadas, gevuld met kruidig gehakt! Hmmm
Geen reacties gevonden.