Winterse boerenkoolstamppot

Ik trap af met een heerlijk winters stamppotrecept, makkelijk en snel te maken. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag, of een 'lazy Sunday afternoon'.
Winterse boerenkoolstamppot
Dit is niet zomaar een stamppot, dit is stamppot zonder aardappelen! Deze stamppot is naast vegetarisch ook gluten-, lactose-, suiker- en nachtschadevrij. Daarmee is deze stamp uitermate geschikt als je last hebt van prikkelbare darmen, een allergie of intolerantie hebt. Dat 'ie reuze lekker is spreekt voor zich!
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- 400g witte bonen (twee potten)
- 400g verse boerenkool
- 1 winterwortel
- 250g kastanje champions
- Dragon, gedroogd
- 1el honing
- 2el kokosvet/ghee/roomboter (ghee = geklaarde boter)
- peper
- keltisch zeezout
Zet een pan water op het vuur en breng dit aan de kook, hier ga je de boerenkool later in blancheren. Snijd de champions in kwarten. Spoel vervolgens de witte bonen af in een vergiet met stromend water, zodra het niet meer schuimt zijn ze goed. De bonen doe je in een grote pan, je moet er straks de boerenkool bij kunnen stampen. Verwarm de bonen op een laag vuur samen met 2el vet* naar keuze. Ondertussen snijd of rasp je de winterwortel in dunne plakjes. Zodra het water kookt blancheer je de boerenkool samen met de wortelplakjes ongeveer 2 minuten. Ondertussen prak je met een vork of een aardappelstamper de witte bonen tot ze een grove puree vormen. Giet de boerenkool en de wortelplakjes af en doe ze in de pan bij de witte bonenpuree en laat dit zo staan. Zet een pan op het vuur en bak de champions op hoog vuur zonder vet tot ze een beetje 'piepen' in de pan. Zet het vuur laag en voeg de honing, een snuf keltisch zeezout** en de dragon – naar smaak – toe en zet weg. Stamp de boerenkool nog even goed door de bonenpuree en breng op smaak met wat peper en keltisch zeezout. Opscheppen maar! De champions schep je lekker over de stampot heen. De combinatie van honing, dragon en keltisch zeezout maakt het een ware smaakexplosie bij de stamppot!
Eetsmakelijk!
*Zowel het kokosvet als de ghee zijn lactosevrije opties.
**Keltisch zeezout is een ongeraffineerd zout dat vol zit met mineralen en spoorelementen, een gezond zout dus!
Zo, dit was heerlijk! Kinderen hebben er ook van gesmuld.
Dankje, ik zal het in de gaten houden en heb uiteraard al even op je website gekeken! :)Super!
Wauw dit is nog eens een stampot zeg, heerlijk.
Graag gedaan Dewi, de 14e verschijnt hier weer een recept van mij. En tot die tijd kun je natuurlijk mijn website in de gaten houden of mijn Facebook! :-)
Super recept! Erg handig voor mijn dieet! Bedankt Claire!
Leuk om te horen dat jullie ervan gesmuld hebben Trudy!