Poffert een Gronings streekrecept

Poffert: Een Streekgerecht met een Verhaal
Toen ik ruim 11 jaar geleden vanuit Brabant naar het hoge noorden verhuisde, leerde ik al snel de Groningse gerechten en lekkernijen kennen. Denk aan ‘notenkouk’, kniepertjes, mollebonen, spekkedikken en natuurlijk poffert! Als kookliefhebber kreeg ik voor mijn verjaardag een echte poffertpan cadeau. Dit typisch Groningse gerecht staat ook in andere provincies bekend, zoals als ‘boffert’ in Friesland en ‘broeder’ in het westen. Bij broeder wordt vaak een laagje ‘kak’ (bruine suiker, zoals amandelspijs in een paasstol) toegevoegd.
Poffert is een zoet brood in de vorm van een tulbandcake en werd vroeger als maaltijd gegeten met gesmolten boter en suiker. Tegenwoordig wordt het vaak als dessert of tussendoortje geserveerd, bijvoorbeeld met stroop. Dit recept is perfect om met kinderen te maken – ze vinden het altijd spannend om te zien wat er uit de trommel komt! Ook als verjaardagstraktatie of als origineel cadeau is een zelfgebakken poffert een leuke keuze. Ga je picknicken? Presenteer je poffert dan op een gebaksbordje voor een authentieke Groningse ervaring!
Wat heb je nodig?
- 250 gram boekweitmeel
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- +/- 2 dl melk
- Flinke scheut vloeibare honing
- Snufje zout
- Stukjes appel en gewelde rozijnen (optioneel)
Hoe maak je poffert?
Zet een grote pan met water op het vuur – zorg ervoor dat de pan groter is dan de pofferttrommel en dat het water minstens 2 cm onder het deksel van de trommel blijft. Ik gebruik hiervoor een mosselpan, wat perfect werkt.
Mix het boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en een snufje zout in een grote kom. Voeg de eieren, melk en honing toe en meng het tot een glad beslag. Als het mengsel te droog is, voeg dan een beetje extra melk toe. Wil je een extra twist? Voeg stukjes appel en gewelde rozijnen toe aan het beslag.
Giet het beslag in de trommel en plaats deze voorzichtig in de pan met kokend water. Zet het vuur laag of haal de pan even van het vuur om brandgevaar te voorkomen. Laat de poffert ongeveer anderhalf uur gaar worden. Controleer met een satéprikker of het deeg gaar is; de prikker moet er droog uitkomen. Indien nodig kun je de kooktijd iets verlengen.
Poffert in de oven
Heb je geen trommel of werk je liever met de oven? Stel de oven in op 180 graden en gebruik een tulbandvorm. Bak de poffert in ongeveer een uur gaar. Keer de poffert na het bakken om en laat hem uitdampen op een rooster. Snijd de poffert in plakken en serveer met gesmolten boter en (bruine) suiker – een feest voor de smaakpapillen!
Of je nu kiest voor de traditionele bereiding au bain-marie of de moderne ovenmethode, een zelfgemaakte poffert is altijd een succes. Veel bakplezier!
Zojuist heb ik poffert gemaakt volgens uw recept. In plaats van honing heb ik een zakje vanillesuiker toegevoegd. Ook heb ik er wat kaneel bijgedaan. Ik maakte eerst altijd poffert met alleen zelfrijzend bakmeell. Deze versie met boekweitmeel erbij vind ik veel lekkerder! We hebben heerlijk gesmuld van de nog warme poffert met roomboter en bruine basterdsuiker.
Zojuist heb ik poffert gemaakt volgens uw recept. In plaats van honing heb ik een zakje vanillesuiker toegevoegd. Ook heb ik er wat kaneel bijgedaan. Ik maakte eerst altijd poffert met alleen zelfrijzend bakmeell. Deze versie met boekweitmeel erbij vind ik veel lekkerder! We hebben heerlijk gesmuld van de nog warme poffert met roomboter en bruine basterdsuiker.