Hapjespan informatie

Wat is een hapjespan?
Vaak wordt een hapjespan verward met een braadpan, maar dat is niet correct. Een braadpan heeft een dikke bodem en een stevig deksel. Die is bestand tegen langdurige verhitting om gerechten door braden en stoven of sudderen te garen. In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is.
Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd. Zo'n pan is handig voor kleine roerbakgerechten en pastasauzen. Maar om in te braden is ie te laag en is de bodem te dun. Vandaar dus de naam: ‘Hapjes-pan’. Niet zozeer bedoeld om lang in te stoven, wel erg geschikt voor grotere gerechten die een snellere bereiding nodig hebben.
Waarom heb je een Hapjespan nodig?
In een hapjespan bereid je heel gemakkelijk grotere hoeveelheden of stukken dan in een koekenpan. De hoge rand zorgt er namelijk voor dat je het voedsel gemakkelijk kunt omscheppen zonder dat een deel van het gerecht over de pan valt. Ook spetters van vet spatten tegen de rand in plaats van erover. De hoge rand zorgt er ook voor dat het vocht en de warmte in de pan blijft. Dit resulteert in minder vetspetters, een gerecht dat sneller warm is en vlees dat super mals van binnen is.
Wat is een goeie hapjespan?
Een goeie hapjespan moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Let hierbij op het volgende:
• Hoe groot is de pan? Let hierbij op de diameter. Die geeft aan hoe groot de pan is. Een pan van 20 cm doorsnee is groot genoeg voor één of twee personen, een pan met een diameter van 28 cm of groter is ideaal voor een groot huishouden.
• Let ook op de bodem. Die moet dikker zijn dan een koekenpan en het liefst anti-aanbak. Let bij dat laatste weer op dat je kiest voor PFOA-vrije antikleef om giftige dampen te voorkomen.
• Kijk of de hapjespan in de oven kan. Dit is erg handig als je een gerecht even door wilt garen en je fornuis vrij wilt maken. Vaak hebben deze dan niet de standaard anti-aanbaklaag maar een alternatief.
Verschil hapjespan en koekenpan
Het verschil tussen een hapjespan en een koekenpan zit voornamelijk in de vorm, de hoogte van de rand en het type gebruik.
1. Vorm en hoogte van de rand
- Hapjespan: Heeft een hogere, rechte of licht schuine rand. Hierdoor kun je er makkelijk sauzen, groentes of vleesgerechten in bereiden zonder dat ze eruit vallen. Vaak heeft een hapjespan ook een deksel, wat handig is voor het stoven of sudderen van gerechten.
- Koekenpan: Heeft een lagere, schuine rand. Hierdoor kun je ingrediënten makkelijker omdraaien of omscheppen, zoals bij het bakken van eieren, pannenkoeken of vlees.
2. Gebruik
- Hapjespan: Geschikt voor sudderen, braden en bakken van grotere hoeveelheden, zoals pasta's, stoofgerechten en risotto. Door de hogere rand kun je ingrediënten langer laten garen in hun eigen vocht of saus.
- Koekenpan: Ideaal voor kort bakken en braden, zoals vlees, vis, eieren en pannenkoeken. Door de lage rand en brede bakbodem is een koekenpan perfect om producten snel krokant te bakken.
3. Deksel
- Een hapjespan heeft vaak een deksel, waardoor je gerechten kunt laten sudderen of warm houden.
- Een koekenpan wordt meestal zonder deksel gebruikt, omdat gerechten sneller moeten garen en krokant moeten blijven.
4. Toepassingen
Kenmerk | Hapjespan | Koekenpan |
---|---|---|
Randhoogte | Hoog | Laag |
Deksel | Ja, vaak wel | Nee, meestal niet |
Gebruik | Stoven, sudderen, bakken | Snel bakken, braden |
Geschikt voor | Pasta's, sauzen, stoofschotels, vlees in saus | Eieren, vlees, vis, pannenkoeken |
Wil je een pan voor veelzijdig gebruik? Dan is een hapjespan ideaal. Wil je vooral snel bakken? Dan is een koekenpan een betere keuze!
Geen reacties gevonden.