8 Musthaves: dit heb je nodig om brood te bakken

Om een goed brood te bakken, heb je naast ingrediënten zoals bijvoorbeeld volkorenmeel, gist en zout, ook een aantal bakkerijgereedschappen nodig. Door gebruik te maken van bakgereedschap, wordt het maken van een brood een stukje eenvoudiger. In het lijstje hieronder kun je lezen welke spullen handig zijn om te gebruiken bij het bakken van een brood.
Keukenweegschaal
Om nauwkeurig je ingrediënten af te meten is een keukenweegschaal een onmisbaar item in de keuken. Bij het bakken van brood is het belangrijk dat alle ingrediënten goed worden afgemeten voor het allerbeste resultaat.
Grote mengkom
Zorg dat je in het bezit bent van een grote mengkom. In een ruime mengkom kun je goed kneden en het deeg laten rijzen. Kies voor een mengkom gemaakt van roestvrij staal of glas, deze twee materialen houden beter de warmte vast, wat het rijzen van het deeg ten goede komt. Nog een bijkomend voordeel, het maakt ook makkelijker schoon.
Deegschraper
Om deeg makkelijk te kunnen verplaatsen, vouwen, tillen en vormen, is een deegschraper ontzettend handig om te gebruiken. Deze handige tool heb je gemaakt van verschillende materialen, waaronder metaal en plastic. Ook is een deegschraper heel handig om je werkbank moeiteloos schoon te krijgen na het bakken van je brood.
Oventhermometer
Geen enkele oven is hetzelfde en dat kan soms zorgen dat een baksel mislukt. Ook voor het bakken van een brood is het belangrijk dat de oven op een bepaalde temperatuur staat ingesteld. Om daadwerkelijk te weten of de juiste temperatuur is bereikt die je van tevoren hebt ingesteld, is het gebruik van een oventhermometer ontzettend handig. Zo zorg je dat je brood op de juiste temperatuur wordt gebakken en voorkom je een mislukt brood.
Bakvorm
Je hebt niet voor elke broodtype per se een bakvorm nodig, wanneer het deeg stevig genoeg is of wanneer je zachte broodjes bakt, kun je het brood prima bakken op een ovenschaal. Toch is het handig om een broodbakvorm in huis te hebben. Een bakvorm voor brood heb je in verschillende formaten en vormen, van de klassieke rechthoekige bakvorm tot aan een vorm waarmee je baguettes kan bakken. De meeste bakvormen zijn voorzien van een anti-aanbaklaag, toch kan het geen kwaad om voor de zekerheid een bakvorm met een dun laagje in te vetten.
Deegroller
Voor sommige broden en technieken kan het handig zijn om gebruik te maken van een deegroller. Met een deegroller kun je het deeg zonder moeite uitrollen, het is ideaal om te gebruiken voor brood dat wordt gebakken in een klassieke broodbakvorm.
Vuurvaste schaal
Een versgebakken brood met een knapperige korst, is het allerlekkerst! Voor het krijgen van een knapperige broodkorst zijn verschillende technieken. Eén daarvan is een schaal met water plaatsen onderin de oven. Door de stoom die ontstaat tijdens het bakken, ontstaat er een knapperige korst. Gebruik hiervoor wel een vuurvaste schaal.
Afkoelrek
Na het bakken is het belangrijk om het brood goed te laten afkoelen, gebruik hiervoor een speciale afkoelrek. Met een afkoelrek voorkom je condensatie en het lucht kan goed blijven circuleren, hierdoor blijft je brood lekker knapperig.
Met deze 8 items en de juiste ingrediënten, moet het lukken om een lekker brood te bakken. Mocht je nog op zoek zijn naar lekkere broodrecepten en andere tips, dan verwijs ik je naar de categorie ‘brood’ op mijn site.
Geen reacties gevonden.