checkmark

Voor 20:00 besteld, morgen in huis

checkmark

Verzekerd verzonden tegen schade

checkmark

100 dagen retourrecht

checkmark

Scherpe prijzen

webshop keurmerk
Home / 7 tips voor veiligheid in de keuken

7 tips voor veiligheid in de keuken

7 tips voor veiligheid in de keuken Een keuken moet niet alleen gezellig en functioneel zijn, maar ook zeker veilig. Het is immers de plek waar we ons voedsel bereiden, waardoor het van belang is om voldoende aandacht te besteden aan de veiligheid van deze ruimte. Als je de risico's wilt minimaliseren en je wil zorgen dat de keuken een veilige plek is, volg dan de onderstaande 7 tips.

Kies voor de juiste verlichting

Natuurlijk is de juiste verlichting erg belangrijk voor een veilige keuken. Kies daarom voor inbouwspotjes voor gerichte verlichting boven je werkblad en je kooplaat, en plaats wandspots langs de wanden voor een gelijkmatige verlichting van de gehele ruimte. Op deze manier voorkom je dat er schaduwen ontstaan en vergroot je de zichtbaarheid tijdens het koken, dat uiteraard weer zorgt voor meer veiligheid in de keuken.

Houd de werkruimte opgeruimd en schoon

Eén van de eenvoudigste manieren om ongelukken te voorkomen, is door je werkruimte schoon en opgeruimd te houden. Zorg ervoor dat er geen rommel op het aanrecht ligt en berg scherpe voorwerpen zoals messen op in een messenblok. Zorg ook dat je meerdere snijplanken hebt, bijvoorbeeld voor vlees, kip en groente, zo weet je zeker dat er geen kruisbesmetting ontstaat.

Installeer een rookmelder en een brandblusser

Wanneer je op gas kookt, loert brandgevaar altijd om de hoek. Daarom is het van belang om een goede rookmelder in de keuken te installeren. Daarnaast is het verstandig om een brandblusser en/of branddeken binnen handbereik te hebben, zodat je snel kunt ingrijpen in geval van brand.

Voorkom een gladde vloer

Ook een gladde vloer in de keuken kan gevaarlijk zijn, vooral omdat je vaak bezig bent met hete vloeistoffen. Heb je een vloer in de keuken die snel glad wordt, overweeg dan een anti-slipmat om vervelende glijpartijen te voorkomen.

Pas op met hete vloeistoffen

In de keuken heb je natuurlijk te maken met hete vloeistoffen zoals water en olie, en verbranding is hierdoor een veelvoorkomend risico. Gebruik altijd lange handgrepen op pannen en roer langzaam om spatten te voorkomen. Laat hete pannen ook altijd afkoelen of gebruik pannenlappen voordat je ze verplaatst. Heb je kleine kinderen rondlopen? Zorg dan ook altijd dat je de steel van de pan tijdens het koken naar binnen draait, zodat ze er niet per ongeluk tegenaan lopen.

Zorg voor goede ventilatie in de keuken

Een goede ventilatie is belangrijk in de keuken om de lucht vrij te houden van dampen en geuren. Zorg ervoor dat je een afzuigkap hebt die goed werkt en maak deze regelmatig schoon voor een blijvende goede werking.

Houd brandbare materialen uit de buurt van warmtebronnen

Zorg ook dat je brandbare materialen zoals een keukendoek, ovenwanten en keukenpapier uit de buurt houdt van warmtebronnen zoals gaspitten en ovens om brandgevaar te voorkomen.

Met deze eenvoudige tips maak je van je keuken een veilige ruimte waar je met een gerust hart de lekkerste maaltijden kunt bereiden.


 
    10-05-2024 11:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

© 2025 Kitchen&More - All Rights Reserved